Українські зелені стартапи змагалися за перемогу на Green Pitch Day

12 серпня у Києві пройшов Green Pitch Day, що об’єднав таланти українських підприємців та заклав основу спільноти нової генерації зелених інноваторів. Під час події 20 команд на стадіях pre-seed та seed-round представили свої дружні до клімату бізнес-ідеї, отримали оцінки та відгуки від експертного журі та позмагалися за першість (запис відеотрансляції). 
Чиї презентації перемогли?
У першій частині Green Pitch Day були представлені ідеї команд, які взяли участь у світовому конкурсі інноваційних ідей ClimateLaunchpad, який вже 8й рік поспіль організовує Greencubator в Україні У рамках події оголосили переможців Національного відбору до Регіонального фіналу цього конкурсу. Вони представлять Україну на заході уже цієї осені.
Отже, до Регіонального фіналу від України на ClimateLaunchpad потрапили такі команди:
перше місце: Melt Water Club (технологія отримання питної води);
друге місце: Mycelia Tech (матеріали з міцелію, агро відходів);
третє місце: TomorrowPack (багаторазові еко-коробки для доставки онлайн замовлень).
У другому блоці свої бізнес ідеї, бізнес моделі, бізнес рішення, зелені бізнес рішення демонстрували учасники першого випуску зелених стартапів Greencubator.Academy, яка займається навчанням та акселерацією стартапів від стадії ідеї.
Кращі пітчі серед цієї когорти показали такі команди:
перше місце: Rekava (бренд біорозкладних товарів з кавової гущі);
друге місце: SOLAR PLEX (гібридизація сонячних панелей);
третє місце: FlushWave (система повторного використання води).
Члени журі та учасники
Усі учасники отримали зворотній зв’язок та поради від запрошених експертів. 
Презентації команд ClimateLaunchpad оцінювали такі члени журі: Дмитро Петров – Investment officer Зеленого фонду для зростання (GGF TAF), Аліна Бочарнікова-  Social entrepreneurship development coordinator at Future Development Agency, Анастасія Слепцова,- Digitizing.Space, Civic Ukraine impact fund та Юрій Власюк-  Maker Hub, Ukrainian Maker Association.
Для команд Greencubator.Academy – Іван Петренко – Angel One Fund, CfE Accelerator, Андрій Медведенко-  Investment Associate associate at CYFRD, Ajax та Микола Шлапак – консультант з охорони довкілля та клімату. 
Загалом бізнес-ідеї зелених бізнесів представили під час Green Pitch Day такі команди:
TomorrowPack (багаторазові еко-коробки для доставки онлайн замовлень); 
LUAZ Care (розробила комунальні електромобіль для людей з обмеженими можливостями для міста та сільської місцевості);
Sistan Varvara  (виробляє одяг з тканини створеної з перероблених джерел (залишків і запасів матеріалів та обрізків тканин, переробленого секонд-хенду); 
Melt Water Club (розробили технологію отримання питної води преміум-класу завдяки інноваційній технології Freezing Process);
Skat Energy (розробили Virtual Power Plant technology для власників батарей, щоб заощаджувати електроенергію та заробляти на продажі в мережу); 
SEVEC (створення паркувальних зарядних станцій для мікромобільних електромобілів); 
Greenmaker (інвентаризація висаджених дерев та карта подій для волонтерів та еко-проектів;
Plasma chemical method (ідея економного використання природних ресурсів, зокрема – води плазма-методом); 
Mycelia Tech (виробляє екологічно чисті матеріали з міцелію, агрові дходів);
WildfireUA (розробка продукту, що поєднує супутникову інформацію, прогноз розвитку пожежі та моделювання викидів для аналізу лісових пожеж та їхнього впливу на якість повітря і життя людей);
rekava (бренд біорозкладних товарів,  одноразовий посуд на основі кавової гущі, крафтові свічки);
Brayton Power (когенераційна установка з тепловою потужністю 10 кВт і електричною потужністю 1 кВт);
FlushWave (автоматизована система, яка дозволяє використану воду з рукомийників, пральних машин використовувати повторно для каналізації та поливу газону); 
Екомильниця (виготовлення екомильниць із переробленого пластику, які не потребуватимуть миття); 
Green planet (планує виробляти довговічну бруківку та вуличну плитку із вторинної сировини, пластику);
SOLAR PLEX (займається сервісом із модернізації звичайних PV-панелей у гібридні);
Еко-крамничка (магазин виробів ручної роботи, zero-waste матеріалів);
Vacuum Gravity Energy (технологія вакуумно-атмосферного підсилення потужності для генерації декарбонізованої електроенергії).
На завершення заходу учасники, члени журі, інвестори та гості мали можливість неформального обміну думками, контактами та ідеями, які сприяють розвитку як самих бізнес-команд, так і екосистеми зелених стартапів у цілому. Таким видався Green Pitch Day, який проявив початок трансформації зелених бізнес-ідей на сталі бізнеси, і продемонстрував таланти українських еко-інноваторів!
Організатори
Організатором The Green Pitch Day та партнером Національного етапу конкурсу ClimateLaunchpad в Україні є Greencubator. З 2016 року Greencubator допомагає українським командам проходити crash-test проєктів на міжнародному рівні, знаходити інвесторів та партнерів і робити свій внесок у глобальну боротьбу зі зміною клімату.
ClimateLaunchpad є найбільшим світовим змаганням кліматичних бізнес-ідей. Організатором програми є Ініціатива кліматичних інновацій Climate-KIC. 
Greencubator.Academy – платформа перетворення зелених бізнес-ідей на сталі бізнеси, покликана розкрити підприємницькі таланти українських інноваторів.   Програма реалізується за сприяння Європейського Союзу в Україні в рамках Ініціативи EU4Energy .
Проєкти реалізуються за фінансової підтримки Зеленого фонду для зростання (GGF TAF). GGF – це інвестиційний фонд, який сприяє зменшенню змін клімату та підсиленню сталого економічного зростання шляхом інвестування в заходи, які зменшують споживання енергії, використання ресурсів і викиди CO2.
Більше про фонд GGF – https://www.ggf.lu/
Більше про Greencubator – https://greencubator.info/
Більше про конкурс – https://climatelaunchpad.org/
Більше про Greencubator.Academy – https://greencubator.academy/
Запис відеотрансляції Green Pitch Day – https://shorturl.at/elmoB