Що важливіше для інвесторів зеленого сектору: взаємодія, харизма засновників, фінансова стійкість чи досвід команди?

Стартапи і інвестори мають успішно взаємодіяти. Це вимагає добрих особистих стосунків, віри в успіх з боку засновників та оцінки реальних факторів, таких як відповідність ринку, фінансова стійкість та гнучкість команди. Такі критерії для своїх рішень озвучилиінвестори під час дискусії “На шляху до зелених інвестицій. Погляд бізнесів та інвесторів“.
Більшість учасників обговорення відзначили важливість особистих контактів та харизми засновників стартапів на початковому етапі знайомства, але також підкреслили роль об’єктивних факторів, таких як бізнес-модель, фінансові показники та ринкова відповідність. Вони також визначили, що етика, мотивація та позитивний вплив компанії на суспільство є невід’ємною частиною для оцінки компанії інвестором.
Влад Тісленко (SMRK VC, партнер) підкреслив важливість контактів та особистості засновника, етики та мотивації для успішної співпраці. Тріну Лукас ( Beamline Accelerator, CEO) акцентувала на таких  критеріях відбору, як вплив на клімат та фінансовий потенціал, динаміка команди та спільні з інвестором цінності. Денні Кеннеді (New Energy Nexus, CEO) підкреслив значення ретельного аналізу технологій, результативності, ринкової частки та моделі, за допомогою якої компанія планує завойовувати ринок. Дуже важливо, аби команда виявилась здатною долати труднощі та перешкоди. Святослав Святненко (ʼUnicorn Nest, віце президент), у свою чергу, підкреслив, що початкова ідея стартапу може змінюватися у відповідності до ринку та потреб. Він також наголосив на важливості еволюції команди разом із зростанням компанії. З його слів, здатність долати виклики для компанії – надзвичайно важливий фактор.
Пропонуємо ключові думки учасників дискусії (повне відео) під час обговорення питання, де і як інвестори знаходять потенційні об’єкти для інвестицій, та як вони приймають рішення.
Влад Тісленко, партнер, венчурний фонд SMRK:
очікуємо справжньої зосередженості та відданості справі
«Як особисто я приймаю рішення. Об’єктивна частина – як добре стартап підходить до нашої інвестиційного маніфесту. А суб’єктивна частина більше базується на інтуїції щодо співпраці з певним стартапом на довгостроковій основі.
Ми інвестуємо в людей, і харизма засновника – дійсно важливий фактор. Створення стартапу — важка робота, тому ми очікуємо від засновників і підприємців справжньої зосередженості та відданості справі.
З іншого боку, фінансові показники, бізнес-модель також мають суттєве значення. Наприклад, ми очікуємо масштабування бізнес-моделі. Віддаємо перевагу компаніям із чітким сигналом про наявність товарного ринку.
Нарешті, етика та мотивація є важливими. Ми віддаємо пріоритет засновникам, які зосереджені не лише на фінансовому успіху, а й на позитивному впливі, який їхня компанія може принести людям і навколишньому середовищу…»

Тріну Лукас, CEO, Beamline Accelerator: 
не можливо досягти подальших інвестицій без світла в очах та візії
“Ми безпосередньо залучаємо компанії до участі в стартап-заходах. З часом ми зустрічаємо компанії, які вже брали участь у таких заходах. Ми також маємо чудових партнерів, які забезпечують нам контакти з компаніями на ранніх стадіях, щоб порекомендувати нам, в кого краще інвестувати. Радимо стартапам не обмежуватися лише своїм кабінетом і спілкуватися з інвесторами не лише на LinkedIn.
…При аналізі компаній на першому етапі відбору, для нас головними критеріями є вплив на клімат та потенціал фінансового зростання. Звертаємо увагу на команду та її динаміку, наскільки наша філософія співпадає із засновниками. На третьому етапі ми взаємодіємо з партнерами та з інвестиційним журі для проведення додаткового аналізу технологій. 
Часто на ранньому етапі все ще грає роль харизми, оскільки наша мета спільно зі стартапом в тому, щоб отримати подальші інвестиції, і цього неможливо досягти без світла в очах та візії, яку ви несете…”
Денні Кеннедi, CEO, New Energy Nexus:
цифри можуть змінюватися, а долають перешкоди люди
“В першу чергу дивимося на технології, результативність, на частку на ринку, також важлива сама модель, технології, якими компанія буде завойовувати ринок… І менеджемент компанії, чи може команда реалізувати місію… Потрібно дивитися і на цифри, і на харизму лідера, бо цифри можуть змінюватися, а долають перешкоди люди…
Історично ми не мали довгого досвіду в Європі, але ми дуже зацікавлені в тому, що відбувається в Україні та в діяльності Greencubator. Остання панель дискусії з дивовижними підприємцями свідчить про велику роботу та екосистему інвесторів. Ми раді познайомитись з усіма вами та бачити це. Ми вважаємо, що те, що станеться в Україні у наступні роки після перемоги, буде однією з найбільших можливостей для здійснення енергетичної трансформації у світі…
Багато інвесторів зазначають три основні аспекти, на які вони звертають увагу. Перше — це ринок. Чи є він достатньо великим, щоб досягти тих зворотних коштів, які очікують їхні обмежені партнери від них як інвесторів? Друге — ваша модель. Чи є ваш бізнес інноваційним, чи маєте ви технології або особливий підхід до цього ринку, що дозволить вам перемогти на ньому? Чи маєте ви вигідну позицію? Чи ви та ваша команда здатні просувати цю модель на ринок?
Більшість інвесторів говорить про те, що саме цічотири ключові аспекти, на які вони звертають увагу. Ми додаємо четвертий “М”, а саме місію. Ми дуже зацікавлені у подоланні кліматичної кризи, а також у можливості підняти всіх на хвилях енергетичного переходу і кліматичних рішень, які вже є. В умовах складнощів з руйнуванням енергетичної системи в Україні і проблем, з якими стикається країна, ми побачимо це на реальному прикладі в найближчий час…”
Святослав Святненко, засновник Cyber/nnov8, віце президент Unicorn Nest:  наявність команди, яка продовжує працювати і у важкі часи
“Мій досвід показує, що початкова ідея може трохи змінитись у ході розвитку стартапу, вона буде удосконалена для відповідності ринку. Я б також підкреслив, що створити велику технологію, великий продукт та велику компанію — це три різні завдання, і вам може знадобитися різний набір навичок. Це чудово, коли початкова засновницька команда еволюціонує разом із зростанням стартапу у вміннях, знаннях, але іноді вам потрібно більше людей, інші навички, щоб дійсно створити велику компанію, яка змінить галузь та буде швидко розвиватись.
Також хотів би підкреслити, що коли мова йде про команду, це стосується не лише засновників і керівників стартапу, але також попередніх інвесторів і консультантів. Це критично, оскільки створення великої компанії вимагає зусиль всього колективу, і взаємини, що формуються в процесі розвитку стартапу, не так просто змінити. Інвестори і люди, пов’язані з компанією, будуть взаємодіяти довгий час. 
Важливо мати енергійних засновників, які можуть рухати продажі та надихати інших. Але в кінцевому рахунку все зводиться до результатів. 
Навіть після залучення інвестицій, справжні виклики тільки починаються. Тому ми б високо цінували наявність команди, яка здатна продовжувати працювати  і у важкі часи…”

 

Дискусія “На шляху до зелених інвестицій. Погляд бізнесів та інвесторів” відбулась в рамках презентації нової хвилі конкурсу Кліматичні Інноваційні Ваучери, який проводить Greencubator. У рамках конкурсу українські бізнеси можуть отримати до 50 000 євро на розробку або впровадження кліматичних технологій. Детальніше про умови – https://climate.biz

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як залучати зелені інвестиції – поради від українських стартапів
Про свій досвід пошуку інвесторів,  підготовки та змін у компанії для залучення інвестицій розповіли бенефіціари проєкту “Кліматичні Інноваційні Ваучери” – Нік Осейко з Carbominer, Андрій Смик з InputSoft, Юлія Бялецька з  S. LAB, Богдан Круглик із Frendt, Олександр Соболенко з Releaf Paper.