Як українські стартапи готуються до міжнародного змагання ClimateLaunchpad

Вшосте Україна стає трампліном для виходу кліматичних стартапів на найбільший у світі конкурс «зелених» бізнес-ідей ClimateLaunchpad! Завдяки Greencubator, з 2016 року українські команди проходять краш-тест власних проєктів, знаходять інвесторів та партнерів і роблять свій внесок у глобальну боротьбу зі зміною клімату.  
Цього року змагання об’єднало 56 країн з усіх регіонів світу.  Для України цей рік є знаковим іще й тому, що вперше ми приймаємо та організовуємо Регіональний фінал конкурсу, який є вхідним квитком до Глобального фіналу. 
Щоб потрапити на головну сцену фіналу ClimateLaunchpad, команди пройдуть кілька етапів підготовки. Перший — це буткемп, який відбудеться онлайн 15-17 липня. Три дні інтенсивного навчання під керівництвом досвідченого ментора. До національного буткемпу у цьому році було відібрано 13 команд. Їх ідеї охоплюють такі галузі як:
  • рішення для міст — переробка сміття та органічних продуктів, енергоефективне будівництво;
  • чиста енергія — виробництво водню та новий тип високоефективних сонячних станцій;
  • адаптація та сталість — будівельні блоки для сталого будівництва та біологічний захист рослин без пестицидів;
  • кругова економіка — хмарні сервіси для органічного фермерства, шеринг іграшок, використання відходів як ресурсу для запуску нових проєктів та власні технології створення біодобрив; 
  • стала мобільність — технологія скорочення шкідливих викидів двигунів внутрішнього згорання.
У буткемпі команди вчаться оцінювати свою ідею з точки зору реального бізнесу, щоб допрацювати бізнес-модель, а, можливо, і змінити свій задум, переорієнтувавшись на інших споживачів або ринки.  
Національні буткемпи відбуваються у всіх країнах-учасницях, що беруть участь в ClimateLaunchpad, а саме навчання проходить за єдиною програмою, що включає:
  • фінансове планування проєкту на заданий період часу;
  • визначення цільових аудиторій та ринків;
  • оцінку кліматичнихі переваг свого продукту;
  • побудува бізнес-моделі;
  • пітчинг та «закохування» інвесторів у свою ідею.
Незмінним ментором буткемпу залишається яскравий та енергійний Рон Блумерс (Ron Bloemers) — один із засновників ClimateLaunchpad. Понад 20 років Рон працює над розбудовою глобальної клінтек індустрії. Він тренує інших тренерів, стартапи, компанії, корпорації та урядові структури. Окрім організації ClimateLaunchpad та тренерської роботи, Рон є засновником бізнес-акселератора для клінтек-стартапів Start-U-up (Нідерланди). 
Після інтенсивного тренінгу в буткемпі на команди чекає серія навчальних сесій, а потім пітчинг своїх ідей на Національному фіналі. Троє переможців вирушать на Регіональний фінал, де позмагаються за право презентувати себе у Global Grand Final, щоб отримати фінансову винагороду і місце в акселераційній програмі Climate-KIC (організатор конкурсу).  
Участь у міжнародному фіналі — це не тільки грошові нагороди, а ще й вхідний квиток до «зеленої» спільноти глобального рівня. Між пітчингами і нагородженнями можна познайомитися з майбутнім інвестором, бізнес-партнером чи навіть знайти перших покупців.