Українським громадам допоможуть створювати енергетичні кооперативи

Вже восени цього року українські громади отримають можливість підвищити власну економічну стійкість через запуск енергетичних кооперативів. Саме таке завдання стоїть перед спільною ініціативою “Сприяння підвищенню енергетичної стійкості на місцевому рівні шляхом реалізації енергетичних ініціатив громад”, яку Greencubator та Львівська Бізнес-Школа УКУ (LvBS) реалізуватимуть за підтримки USAID через Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ).
В основі ініціативи — навчання та підтримка лідерів громад, що планують створювати енергетичні кооперативи. Восени 2021 року розпочнеться набір на “Школу Енергетичної Кооперації”, а в 2022 році її випускники зможуть підготувати до запуску свої проєкти у рамках “Енергетичного Акселератора Громад”.

“Досвід США та країн ЄС показує, що енергетичні кооперативи можуть бути потужними драйверами пришвидшення переходу на відновлювані джерела енергії, що водночас підвищує енергетичну стійкість та безпеку громад” — говорить керівник ініціативи Андрій Зінченко — “саме тому, наше завдання — навчити українські громади створювати енергетичні кооперативи та забезпечити підтримку їх функціонування”.

Ініціатива “Сприяння підвищенню енергетичної стійкості на місцевому рівні шляхом реалізації енергетичних ініціатив громад” реалізується ГО “Greencubator” разом із Львівською бізнес-школою УКУ у партнерстві із Відкритим Університетом Майдану й Ветеран Хабом за підтримки USAID Проєкту енергетичної безпеки(ПЕБ).
У рамках ініціативи передбачені активності, що допоможуть місцевим лідерам створювати у свої громадах економічно стійкі проєкти локальної енергетичної кооперації. Це і онлайн курс “Школа Енергетичної Кооперації” для лідерів місцевих громад з усієї України, і “Енергетичний Акселератор Громад” для надання додаткової допомоги, підтримки та наставництва найкращим командам випускників шкіл енергетичної кооперації, і стимулювання інвестицій у енергетичні кооперативи.
Частина активностей в рамках ініціативи буде спрямована на підтримку енергетичної кооперації у громадах Східної України, що знаходяться поряд із зоною проведення АТО/ООС.

One Comment

Comments are closed.