Чекліст для бізнесу: як підготувати якісну заявку та виграти грант?

Ольга Зубчик, проєктна менеджерка грантового проєкту Кліматичні Інноваційні Ваучери, блог для видання Bit.ua.
Українські «зелені» підприємці переживають дуже складні часи. Наш клінтек ринок тільки починає оформлюватися в екосистему. Пандемія, військова агресія, газова криза вдаряють по ньому особливо болісно.
Проте можливостей для росту «зеленого» ВВП сьогодні є не менше, ніж перешкод. Екологічна тема надзвичайно актуальна, а потреба в бізнесах, що не шкодять довкіллю, буде тільки зростати.
Окрім інвестування чи кредитування, що вимагають повернення залучених коштів, зараз для бізнесів існують програми грантової підтримки. Тож підприємці радо користуються можливістю отримати кошти, які не потрібно буде повертати.
Як менеджерка грантового проєкту «Кліматичні Інноваційні Ваучери» з фондом 1,5 млн євро на розроблення та впровадження екотехнологій, я бачу, як багато зусиль докладають підприємці, щоб підготувати грантову заявку. Деякі наймають консультанта, який напише гарну заявку англійською (основна мова спілкування з донорами). Деякі компанії по кілька разів подаються на грант, щоразу заповнюють заявку, збирають документи та проходять усі кола консультацій і моніторингу. Усе це вимагає значних витрат часу, грошей та людського ресурсу.
На жаль, я як проєктна менеджерка мушу часто повідомляти компаніям погані новини. І найсумніше те, що іноді відбір не проходять класні проєкти з дуже погано написаним заявками.
Як же зробити свої зусилля із залучення грантів ефективнішими та підвищити їх конверсію у виграні кошти?
Ось кілька простих порад, які я зібрала, проаналізувавши сотні невдалих спроб українських екопідприємців отримати Ваучер на кліматичні інновації.
  1. Уважно читайте правила, щоб точно розуміти, куди ви подаєтеся. Найчастіше у правилах уже є багато підказок про те, як потрібно оформити заявку та на що буде звертатися особлива увага. Правила завжди містять багато корисної інформації для грантера – вимоги до учасників, критерії оцінювання, умови участі та обмеження. Уважне прочитання правил – це вже пів шляху до написання виграшної заявки.
  2. Ставте запитання про конкурс менеджеру проєкту. Кожна грантова програма має контактну особу – менеджера проєкту. Його завдання – відповісти на всі запитання потенційних учасників конкурсу й допомогти їм правильно та вчасно підготувати свої заявки. Пишіть менеджерам на пошту, дзвоніть на робочі телефони, долучайтеся до публічних консультацій, які зазвичай проводять під час набору заявок, просіть про індивідуальну консультацію, якщо потрібно. Будьте наполегливими, адже це ваша заявка та ваш потенційний грант. Проте не забувайте, що менеджери теж живі люди, тож поважайте їхні час і роботу.
  3. Давайте чіткі відповіді на питання заявки. Донорам не потрібна лірика, вони очікують конкретики у ваших відповідях. Додавайте у свої заявку цифри, дані досліджень, калькуляції та формули обрахунків тощо. Пишіть якомога чіткіше та підтверджуйте свої слова фактами й будь-якими документами, що, на вашу думку, підсилюють вашу позицію та доводять правоту.
  4. Хваліть себе правдиво. Ваша компанія має патенти або ваш продукт пройшов визнані у світі сертифікації? Маєте важливі галузеві відзнаки чи, можливо, команда проєкту вже реалізовувала інші круті проєкти? Розкажіть про це у вашій заявці, щоб підкріпити експертність та цінність вашого продукту чи проєкту.
  5. Мисліть глобально. Найімовірніше, ваш проєкт є частиною ширшого процесу у вашій компанії. Можливо проєкт уже був підтриманий іншими грантами чи інвестиціями? Згадайте про це в заявці, звісно, якщо це не суперечить умовам конкурсу. Покажіть у своїй заявці, як ваш проєкт розвиватиметься після закінчення гранту. Поясніть значущість проєкту та результати для компанії за його успішного впровадження. Думайте про ваш проєкт як складову глобальних трендів та процесів.
  6. Пишіть грамотно. Зважайте на те, що кожна деталь важлива. Звісно, зміст превалює над формою, але погана форма точно зіпсує враження від гарного змісту. Менеджер грантового проєкту та члени журі передивляються десятки, а то й сотні заявок. Найімовірніше, безліч помилок у тексті нервуватимуть оцінювачів. Звісно, це не є критерієм оцінки, проте може знизити вам бал, якщо порівнювати з грамотніше написаними заявками.
Загалом процес підготовки заявки варто почати якомога раніше й лишити собі максимум часу до дедлайну. Це допоможе сформулювати думки, зібрати всі необхідні дані та документи, уточнити всі питання та успішно податися на грант. До речі, уже 17 січня відкривається прийом заявок на чергову хвилю грантового проєкту «Кліматичні Інноваційні Ваучери», що триватиме понад місяць. Тож приєднуйтеся до події, подавайтеся на Ваучери та долучайтеся до нової когорти кліматичних чемпіонів.