Сила нового мислення: ЄБРР та ЄС підтримують українських «кліматичних інноваторів»

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейський Союз (ЄС) надають нові гранти інноваційним українським компаніям, які використовують новітні підходи та технології для підвищення кліматичної сталості.  
Шість компаній з України отримали Кліматичні Інноваційні Ваучери на суму майже у 240 000 євро на церемонії нагородження за участі Комісара ЄС з питань довкілля, океанів та рибальства Віргініюса Сінкявічуса, Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського та заступниці голови Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Ірини Кравченко. Ці кошти покривають 75% витрат (до €50000) на інноваційні рішення та технології, які розвивають та впроваджують компанії переможці для протистояння змінам клімату. 
«Бізнес-інновації та чисті технології є ключовими для реалізації Європейським Союзом Green Deal. Пом’якшення наслідків зміни клімату та екологічні інновації лежать в основі нашої політики, зокрема, коли мова йде про співпрацю з партнерами. Надзвичайно обнадійливо бачити, як новатори з України, однієї з наших найближчих країн-партнерів, сприяють цим зусиллям. Євросоюз щасливий допомагати їм у цьому», зазначив Єврокомісар Сінкявічюс.
Серед підтриманих інновацій є сільськогосподарські безпілотники, сталі житлові комплекси, панелі із переробленого пластику для інтер’єрів та інше. 
Заступник Голови ЄБРР в Україні Ірина Кравченко сказала: «Я вражена готовністю переможців вирішувати нагальні проблеми кліматичних змін за допомогою чистих технологій. Інвестування в інновації прискорює розвиток проривних чистих технологій, що мають великий вплив, а отже ЄБРР радий підтримати нові успішні українські компанії в рамках нашої Програми Кліматичних Інноваційних Ваучерів».
Переможцями Кліматичних Інноваційних Ваучерів стали компанії, що виготовляють пластикові панелі із відходів «Зе Гуд Пластик Компані», архітектурна студія «Екодар», виробник дріжджів «Ензим», інженерна фірма «Домініон», компанія з управління водними ресурсами «Віва Вікторія» та «Лабораторія перспективних ракетних двигунів», що займається ракетно-космічними технологіями.  
«Зе Гуд Пластик Компані» розширює виробництво високоякісних пластикових панелей із вторинної сировини для інтер’єрів, виробництва меблів тощо, таким чином скорочуючи вплив на довкілля
Архітектурна студія «Екодар» використовує технологію «цифрових близнюків» для втілення своїх проєктів енергоефективних та дружніх до довкілля будівель по всьому світі. 
Провідний український виробник дріжджів компанія «Ензим» збільшує ефективність своєї біогазової станції та зменшує обсяги стічних вод, що утворюються в процесі виробництва дріжджів. 
Компанія «Домініон» розробила мобільний завод на базі вантажного причепа для виготовлення полімерних труб великого діаметру безпосередньо на будівельних майданчиках. Це дозволяє уникнути транспортування труб з місця виготовлення на місце монтажу, а отже зменшити шкідливі викиди в атмосферу.
«Віва Вікторія» розробляє системи клімат-контролю для теплиць, що інтегрують вентиляцію, обігрів, полив, регулювання освітлення та внесення добрив тощо та забезпечують також дистанційне управління.
«Лабораторія перспективних ракетних двигунів» завершує розробку безпілотного літака для внесення з повітря пестицидів або добрив, який замінить застарілі сільськогосподарські літаки Ан-2.
«Український Уряд не стоїть осторонь кліматичних викликів й активно підтримує інновації та «зелену» трансформацію української економіки. Я сподіваюся, що наступні роки всі наші інвестиції будуть виключно «зелені». Я впевнений, що буде просто неможливо залучити інвестиції у бізнеси, які не змінюються відповідно до кліматичних цілей», – зазначив міністр Роман Абрамовський.
Програма Кліматичні Інноваційні Ваучери реалізується в рамках ініціативи ЄБРР «Центр фінансування та передачі технологій у сфері кліматичних змін» (FINTECC), яку ЄС підтримує через свою ініціативу EU4Climate.
Перші кошти за цією програмою були видані у 2017 р. в Україні. Станом на сьогодні вже 26 українських компаній отримали гранти на загальну суму майже €1 млн.
В Україні ця програма реалізується консорціумом під керівництвом greencubator, за участі консалтингової компанії CIVITTA.