«Устами бізнесу: як отримати гроші на «зелені» технології». Досвід переможця

Перед стартом нової хвилі «Кліматичних Інноваційних Ваучерів» ми запросили переможця попереднього етапу Антона Булигіна, власника агрокомпанії Integro SD, на онлайн розмову. Далі ділимося з вами основними інсайтами бесіди та корисними посиланнями.
Антон Булигін розповів як кліматичні технології можуть працювати в аграрному секторі та як вплинув Кліматичний Ваучер на розвиток його бізнесу.
Компанія Integro SD була започаткована для утилізації відходів тваринного походження. Оскільки в Україні багато птахофабрик, проте немає визначеного способу утилізації курячого посліду, власники компанії вирішили переробляти послід в органічне добриво.

«Згідно законодавства в Україні, як і в Європі, викидати відходи тваринного походження на поля заборонено. Десь 4 роки тому, коли було прийняте рішення про імплементацію європейського законодавства в Україні, аналогічний закон з’явився і в нашій країні. В ньому прописано, що без переробки відходи викидати на поля заборонено. В курячому посліді дуже багато аміаку і він спалює землю. На місці,  де  він лежить, не буде нічого рости тривалий період. Це нехтування нашим ґрунтом, нашим довкіллям. Також на місці,  де знаходиться курячий послід без будь-якого догляду, можуть з’являтися різні патогени. Вони будуть розповсюджуватися і заражати все навколо. В першу чергу — це водні ресурси, які через підземні грунти потрапляють до людей». – розповів Антон Булигін.

Завод з переробки курячого посліду на органічне добриво був побудований власними силами ра ресурсами. Це був перший подібний завод в Україні. Проте, як зазначає Антон Булигін, завод був не досконалий і потрібно постійно його удосконалювати.

«Ми познайомилися із Greencubator, де нас запитали, що нам не вистачає. А не вистачало нам сучасності. Ми багато використовуємо ручної праці. Оскільки офіс Integro SD знаходиться в Києві а виробництво за 60 км від міста, хотілося відслідковувати, що відбувається на заводі та вчасно реагувати на це», – зазначив бізнесмен.

Integro SD брали участь у проєкті “Кліматичних Інноваційних Ваучерів” з двома ідеями. Перша – контроль виробничих процесів. Тобто удосконалення їхньої автоматизації. Друга – вихід на міжнародний ринок, на ті країни, де агросезон довший ніж в Україні.
Завдяки отриманому Кліматичному Ваучеру компанії вдалося автоматизувати виробництво, менше використовувати ручну працю, зробити гарну візуалізацію з можливістю керувати певними вузлами та агрегатами виробництва зі смартфону.  це оновлення дало змогу збирати статистику та зменшило собівартість виробництва. Тепер продукція компанії стала більш доступною для клієнтів.
Це стало можливим завдяки співпраці з українською IT компанією, яка написали програму для Integro SD. Адже за умовами Кліматичних Інноваційних Ваучерів грант дається на оплату послуг сервіс провайдерів, що надають бенефіціарам Ваучеріфв послуги для сприяння втіленню зелених технологій в життя, згідно грантової угоди . Обрати сервіс провайдера учасники проєкту можуть із переліку на сайті (посилання) або ж залучити іншу компанію, яка допоможе реалізувати еко-інновацію. У такому випадку варто потурбуватися про реєстрацію свого надавача послуг на сайті Ваучерів.
Також завдяки Ваучеру вдалося залучити консультантів, які вивчили ринок Кіпру та вже за короткий термін були зроблені перші поставки продукція Integro SD за кордон.

«Звичайно, було складно готувати заявку на участь у «Кліматичних Інноваційних Ваучерах», бо ми ніколи подібного не писали. В нас були помилки, але головне, що нам дала співпраця із Грінкубатором та участь у Ваучерах – це виклик стати кращими та навчитися чомусь новому», – підсумував Антон Булигін.

Вже 17 січня 2022 року стартує нова хвиля Кліматичних Інноваційних Ваучерів. Українські компанії можуть отримати до 50 тисяч євро на реалізацію власної «зеленної» інновації.
Реєструйтесь на відкриття 2 хвилі “Кліматичних Інноваційних Ваучерів”
Повну розмову Антона Булигіна дивіться на сторінці “Кліматичних Інноваційних Ваучерів” у Facebook або в YouTube.