«Сонячне Місто» та Greencubator поділились досвідом енергетичної кооперації на міжнародній конференції «Green Economy on Local Level»

Представники Greencubator та команди першого в Україні енергокооперативу «Сонячне Місто» – Андрій Зінченко та Віктор Хоменко поділилися досвідом енергокооперації на міжнародній конференції Green Economy on Local Level: Energy Cooperatives as a Part of Green Transition in Eastern Europe. Крім того, про досвід взаємодії із “Сонячним Містом” на конференції розповів мер міста Славутича Юрій Фомічев.
Конференція проходила з 26 по 28 листопада в Грузії та зібрала учасників з Білорусі, України, Грузії, Хорватії, Сербії та інших країн. Подія була сфокусована на обміні досвідом та пошуку шляхів використання механізмів кооперації для здійснення  “зеленого переходу” для країн Східної Європи.
На конференції обговорювали Європейський Зелений Курс (EU Green Deal) та його значення для країн Східного партнерства, проблеми справедливого переходу до безвуглецевої економіки, а також розглядали практичні приклади переходу до сталої енергетики із використанням інструментів енергетичної кооперації в різних країнах.  
Представники Greencubator розказали про особливості реалізації “зелених” кооперативних проєктів в Україні. Зокрема, цікавою темою для міжнародної спільноти стали проєкти, спрямовані на розвиток екосистеми енергетичної кооперації – Енергетичний Акселератор Громад та Школа Енергетичної Кооперації. Ці проєкти відбуваються в межах грантової ініціативи «Сприяння підвищенню енергетичної стійкості на місцевому рівні шляхом реалізації енергетичних ініціатив громад» за підтримки USAID Проєкту енергетичної безпеки (ПЕБ) та реалізується ГО Greencubator разом із Львівською бізнес-школою (LvBS) Українського Католицького Університету у партнерстві з Відкритим Університетом Майдану (ВУМ) та Ветеран Хабом .
Найбільш обговорюваними темами конференції стали питання щодо технічних та юридичних аспектів запуску енергокооперативів, а також алгоритми побудови сталих стосунків з місцевою владою та громадськістю.