Кліматичні Інноваційні Ваучери повертаються: як працює грант у воєнний час. Дайджест основних змін у проєкті.

Відновлюємо активну роботу грантової програми «Кліматичні Інноваційні Ваучери»! До 31 травня 2022 року українські підприємці можуть подати заявку на отримання гранту до 50 000 євро на розробку або впровадження технологій, що зменшують викиди парникових газів, підвищують енергоефективність та запобігають змінам клімату.
З початку російської агресії проти України ми оголосили про продовження прийому заявок на Кліматичні Інноваційні Ваучери щонайменше до завершення воєнного стану. Проте, не зважаючи на те, що в деяких регіонах України тривають бойові дії, а частина українських територій є окупованою, для нас дуже важливо, щоб економіка була живою. Україні потрібні люди, які створюють робочі місця, спроможні платити податки та бути драйверами економічного зростання..
Завдяки героїзму ЗСУ та всіх, хто боронить Україну, ми бачимо можливість поновити фінансову підтримку кліматичних інноваторів, не чекаючи на завершення воєнного стану. 
Звісно, війна внесла свої корективи в умови та таймлайн проєкту. Тож ми відновили щотижневі онлайн  консультації по проєкту, де розповідаємо, що саме чекатиме наших аплікантів на шляху до отримання грантів.
Пропонуємо ознайомитися з основними змінами у проєкті та найцікавішими питаннями від учасників першої консультації..
Що потрібно знати при подачі заявки
Кліматичні Інноваційні Ваучери — це грантові кошти, які надаються для оплати послуг, що допоможуть вдосконалити або фіналізувати інноваційну розробкує компанії. Цей грант призначений для компаній малого та середнього бізнесу, які розробляють або впроваджують «зелені» технології, що зменшують негативний вплив на клімат.
Участь у Ваучерах не можуть брати компанії, які будь-яким чином причетні до росії чи Білорусі та до яких застосовуються санкції в Україні, ЄС чи США; компанії, які зареєстровані та/або здійснюють діяльність на тимчасово окупованій території України. Також до участі не допускаються компанії, які працюють у сфері виробництва алкоголю, тютюну чи гральному бізнесі.
Схема Ваучерів передбачає виконання грантового проєкту переможцем спільно із обраним сервіс-провайдером. Контракт між компанією та надавачем послуг підписується у євро. Проте, через воєнний стан є певні труднощі у залученні міжнародних сервіс-провайдерів. На сьогоднішній день значною мірою заблоковані валютні платежі по величезній кількості категорій. Тому, якщо учасник конкурсу хоче залучити сервіс-провайдера з-за кордону, важливо перевірити чи можуть необхідні послуги, що надаватимуться  цим надавачем,  потрапити у список українського критичного імпорту. Інший варіант —  шукати сервіс-провайдера в Україні, щоб оплатити його послуги у гривні.
 Зверніть увагу на змінений календар проведення другої хвилі.
Заповнення заявки – 17 січня-31 травня.
Надання додаткової інформації менеджеру проєкту згідно запиту – 1- 15 червня.
Оцінка заявки експертним журі – 16 червня-1 липня.
Додатковий моніторинг компаній, що пройшли відбір – 4-15 липня.
Оголошення переможців відбіркової хвилі – початок вересня.
Оформлення та підписання контрактів – жовтень.
Реалізація проєкту бенефіціаром (переможцем) – до 6 місяців від початку укладання договорів.
Виплата грантових коштів – після завершення робіт по проєкту.
 Актуальні питання від учасників консультації
Чи можна купувати обладнання за кошти гранту?
Лише 20% від гранту може бути залучено на купівлю обладнання.
Скільки може бути сервіс-провайдерів?
Можна залучити до трьох сервіс провайдерів.
Чи може компанія робити дві заявки з різними-сервіс провайдерами?
Одна компанія може подати дві і більше заявок з різними сервіс-провайдерами на отримання різних послуг. Обмежень по кількості заявок немає. Проте, компанія отримає лише один контракт із донором.
Чи буде ліквідна заявка якщо на момент валідації заявки сервіс-провайдер працювати не буде (наприклад через бойові дії)?
Замінити сервіс-провайдера після закриття прийому заявок не можна. Якщо в момент перевірки заявки сервіс-провайдер не працює, послуга, яку мав надати сервіс-провайдер, викреслюється. Виконується та послуга із заявки, яку може виконати сервіс-провайдер. Тому рекомендуємо дуже пильно обирати сервіс-провайдера, а також підтвердити свої домовленності на момент подання заявки.
Як відбувається процедура компенсації та оплати послуги сервіс-провайдера?
Бенефіціар слачує сервіс-провайдеру власним коштом 25% співфінансування від суми гранту. Якщо сервіс провайдер не може виконувати роботу на основі сплачених 25%, бенефіціару потрібно домовлятися та сплатити той розмір авансу, за який сервіс-провайдер готовий виконати свою роботу. Після завершення робіт ЄБРР сплачує бенефіціару решту 75% від суми гранту. Бенефіціар оплачує повну вартість послуг сервіс-провайдера та компенсує власні витрати, якщо сума авансового внеску була вищою за 25%. 
Чи оподатковуються грантові кошти?
Ці кошти зареєстровані як міжнародна технічна допомога тане підлягають оподаткуванню. Проте, на розрахунки між бенефіціаром та сервіс-провайдером жодних податкових пільг немає.
Повне відео консультації тут: https://www.youtube.com/watch?v=U9L0GfuLM-c
До кінця прийому заявок відбудеться ще дві консультації – 19 та 26 травня. Зареєструватися на чергову консультації з Кліматичних Інноваційних Ваучерів можна за посиланням: https://forms.gle/rRRMug5Wvh3aDadR9
*** 
Проєкт «Кліматичні Інноваційні Ваучери» є компонентом програми ЄБРР «Центр трансферу технологій та фінансів у сфері зміни клімату» (FINTECC), що підтримується ЄС у рамках ініціативи #EU4CLIMATE. Впроваджується консорціумом на чолі з greencubator, за участі CIVITTA.