В Києві вперше відбувся європейський конкурс стартапів PowerUp! – Хто представить Україну на фіналі у Празі?

Конкурс екоінновацій PowerUp! від InnoEnergy, переможці якого отримають доступ до однієї з найкращих акселераційних програм InnoEnergy Highway® з фінансуванням в 150 000 євро та першим призом в 30 000 євро, вперше відбувся в Україні. Переможець українського етапу представить свою технологію на Гранд-фіналі у Празі вже 19 червня.

Журі національного фіналу конкурсу PowerUp! 2018, що відбувся в Києві 30 травня, обрало трійку стартапів-переможців українського етапу. Ними стали дві команди з Києва та одна зі Львова Всього у фіналі брали участь 9 зелених стартапів, обраних  з-поміж 27 претендентів. Інвестори та бізнес-експерти, які увійшли до складу журі  національного фіналу , оцінювали інноваційну та технологічну складові поданих проектів, ринковий потенціал кінцевого продукту та презентаційні навички команд-фіналістів. Організатором українського етапу конкурсу стала мережа Greencubator.

Переможцями стали:

Натуральне еко-утеплення від Hempire 

Перше місце здобула команда  стартапу  Hempire з Києва. На розгляд журі вони представили 100% натуральну технологію еко-утеплення будинків за допомогою технічних конопель та вапняної суміші з негативним вуглецевим слідом. Енергоефективний ізоляційний матеріал можна використовувати для обробки будинків й будь-яких огороджувальних конструкцій. Технологію розробляли майже 8 років, на українському ринку вона представлена вже 3 роки. Саме цей проект представить Україну в грандіозному фіналі PowerUp! 2018 в Празі та змагатиметься з іншими європейськими командами.

Система управління зарядними станціями для електромобілів від Charge Group

Другими стали кияни Charge Group  ̶ розробники першого в Україні хмарного сервісу управління зарядними станціями для електромобілів OnCharge,. Команда пропонує комплексні рішення для розбудови інфраструктури зарядних станцій для електромобілів, керування нею та комунікації власників станцій з водіями за допомогою мобільного додатку.

Додаток для пошуку зарядних станцій для електромобілів від Go to-U

В переліку топових українських енергетичних стартапів також львів’яни Go to-U. Команда створила мобільний додаток та систему управління зарядними станціями, що поєднує соціально та екологічно відповідальні бізнеси з водіями електромобілів та стимулює електромобільність, показує місцезнаходження зарядних станцій , наприклад, біля готелів або супермаркетів, надає інформацію про їхні додаткові послуги та можливості бронювання. Ця система також допоможе власникам бізнесу аналізувати ринок, покращувати власні послуги та приваблювати нових клієнтів.

Перший в Україні національний фінал PowerUp!

Переможець змагання – команда Hempire з Києва – представить Україну у Гранд-фіналі PowerUp! 2018 в Празі, позмагається за головний приз 30 тисяч євро та можливість приєднатись до престижного міжнародного акселератора InnoEnergy Highway® з інвестиціями в понад 150 тисяч євро.

«PowerUp! спрямований на пошук та об’єднання найкращих рішень, які сприятимуть інноваційній діяльності в сфері енергетики та покращенню якості повітря у європейських містах», ̶  прокоментував Міхал Кращевський, менеджер проектів з розвитку бізнесу в InnoEnergy, голова журі. «Майже 300 потенційних стартапів з 24 європейських країн подали заявку на конкурс цього року. Всі вони, включаючи українські команди, ̶  це чудові бізнес-моделі та прекрасні можливості для України та Європи. Для журі ключовим критерієм відбору переможців була можливість реалізувати проект глобально, а не лише в конкретній країні».

Україна вперше проводила національний фінал конкурсу PowerUP!, проте вже має чим похвалитись: «Вперше приймаючи програму PowerUP!, Україна стала другою в Європі за поданих кількістю заявок, – додає Роман Зінченко, співзасновник Greencubator, модератор українського фіналу конкурсу. «Для нас дуже важливі не тільки призові місця, але й той прогрес, який показали команди всього за декілька тижнів підготовки в буткемпі PowerUP!. Ми дуже пишаємось роботою, яку проробили учасники, адже це підтверджує їхню здатність розвиватись і створювати дійсно корисні для суспільства та планети проекти».

 Про InnoEnergy

InnoEnergy – мережа, діяльність якої спрямована на забезпечення сталого енергетичного майбутнього Європи шляхом підтримки інноваційних та бізнесових рішень. InnoEnergy працює в 3 ключових секторах інноваційного міксу:

  • Освіта для підготовки висококваліфікованих і амбітних талантів, що розуміють виклики сталого розвитку та потреби індустрії;
  • Інноваційні проекти, що поєднують ідеї, винахідників та різні індустрії, для створення комерційно-успішних технологій. Мета цих проектів забезпечити реальні результати для споживачів.
  • Сервіси створення бізнесу для підтримки підприємців та стартапів, які розвивають європейську енергетичну екосистему своїми інноваційними проектами.

InnoEnergy є організатором європейського конкурсу PowerUp! і конференції The Business Booster. В березні 2018 року InnoEnergy інвестувала 200 000 євро в український кліматичний стартап Ecoisme через свою акселераційну програму InnoEnergy Boostway. InnoEnergy підтримується Європейським інститутом інновацій і технологій, is supported by the EIT, органом Європейського Союзу. 

Greencubator – регіональний партнер конкурсу. Організація розвиває екосистему стійкого підприємництва, низьковуглецевих інновацій та зеленої економіки в Україні та Східній Європі. Greencubator − це платформа, що поєднує енергетичні таланти та рухає вперед зелене підприємництво. Greencubator відкриває можливості для розвитку бізнесу, нетворкінгу, отримання інвестицій українським зеленим стартапам, соціальним бізнесам та інноваторам у сфері стійкого розвитку. Також організація працює над суспільним усвідомленням проблем стійкого розвитку через освітні та медіа-проекти, присвячені можливостям зеленої економіки та низьковуглецевих інновацій.