Відкритий лист щодо консультацій з організаціями громадянського суспільства до Янеза Копача, Директора Секретаріату Енергетичного Співтовариства

Шановний пане Копач,

Згідно із новинами, опублікованими на сайті Комітету Верховної Ради України з паливно-енергетичного комплексу та ядерної безпеки, зазначено, що 13 березня під час круглого столу представник Секретаріату Енергетичного Співтовариства презентував законопроект “Про відновлювальну енергетику”, який має на меті принципово змінити правове регулювання галузі відновлювальних джерел енергії в Україні.

На жаль, представники громадянського суспільства не були своєчасно поінформовані про круглий стіл організаторами та не змогли взяти в ньому участь. Ця ситуація є надзвичайно несприятливою, враховуючи важливу роль представників ОГС, що виконують експертну та контрольну функцію.

Наші організації цінують величезний внесок Енергетичного Співтовариства у процес реформування сильно монополізованої, погано регульованої та глибоко корумпованої енергетичної галузі України. Ми вважаємо, що підвищення прозорості має вирішальне значення для реформування проблемного українського енергетичного сектору.

Представники громадянського суспільства та бізнесу, що підписалися нижче, також твердо вірять у європейські цінності, які обрала для себе Україна, підписавши Угоду про асоціацію з ЄС та сплативши величезну ціну за надію на євроінтеграцію. Ми визнаємо прозорість розвитку політики  важливим втіленням основних цінностей ЄС. Ми також впевнені що експерти Енергетичного Співтовариства поділяють ці цінності.

З огляду на це, ми просимо передати на громадське обговорення повний текст законопроекту, розроблений експертами Секретаріату Енергетичного Співтовариства, та опублікувати доповіді, що були представлені під час круглого столу “Впровадження конкурентних механізмів закупівель «зеленої» енергії в Україні”, що відбувся у Верховній Раді 13 березня. Ми вважаємо, що це підвищить прозорість та загальну якість процесу розробки політики та позитивно сприятиме обговоренню на експертному рівні питання експертами у підтримки відновлюваних джерел енергії в Україні.

З нетерпінням чекаємо на вашу відповідь.

З повагою,

Андрій Зінченко, НГО “Greencubator”

Михайло Гончар, Президент Центру глобалістики “Стратегія ХХІ”

Віктор Буток, незалежний експерт в галузі енергетики